Прославете го Европскиот ден на јазиците со нас!

Европски ден на јазиците 2021: 20 години славејќи јазична и културна разновидност

Низ цела Европа, 800 милиони Европејци застапени во 47 земји-членки на Советот на Европа се охрабрени да учат повеќе јазици, на било која возраст, во и надвор од училиштaтa. Убедени дека јазичната разноликост е алатка за постигнување на поголемо меѓукултурно разбирање и клучен елемент во богатото културно наследство на нашиот континент, Советот на Европа промовира повеќејазичност во цела Европа.
По иницијатива на Советот на Европа, Европскиот ден на јазиците, од 2001 година, се слави секоја година на 26ти Септември – заедно со Европската комисија.

Новости 2021 


Постер „20 работи што можеби не сте ги знаеле за Европските јазици“

20 предлози за настани кои што вклучуваат социјално дистанцирањеПогледни ја страницата


Таен Агент – апликација со јазични предизвици  2021 

Предизвиците и квизовите содржани во оваа апликација ги охрабруваат учениците - идни меѓународни агенти - да ги искористат предностите на бројните можности за повеќе вежбање или учење на одреден јазик надвор од контекстот на училницата. Искачувајќи се низ различните нивоа, можете да се напредувате од агент од низок степен до главен таен агент. Можете да се натпреварувате со пријатели во различни видови предизвици, препознавање на земји и јазици или решавање на разновидни квизови. Предизвиците се движат од лесни, како на пример „изброј од 1 до 10 на 3 различни јазици во рок од една минута“ до оние што бараат малку повеќе знаење, како на пример „заедно со пријател, напишете ги зборовите на песна/рап на странски јазик јазик.“

Таен Агент – апликација со јазични предизвици  2021 

Предизвиците и квизовите содржани во оваа апликација ги охрабруваат учениците - идни меѓународни агенти - да ги искористат предностите на бројните можности за повеќе вежбање или учење на одреден јазик надвор од контекстот на училницата. Искачувајќи се низ различните нивоа, можете да се напредувате од агент од низок степен до главен таен агент.

Погледни ја страницата


Збор на денот

Plubairnigh
Ирски A verb specifically used to describe that distinctive thick, bubbling sound that porridge makes when it's boiling.
Year: 2021

Активности

 ЕДЈ слави дваесетгодишнина со „The Great Bake-Off“- предизвик

Оваа година, Европскиот Ден на Јазиците слави 20 години од своето постоење. Со цел да го споделиме овој посебен момент со вас, ве покануваме да учествувате во нашиот „The Great Bake-Off“– предизвик! Дали Вашиот рецепт за роденденски десерт ќе биде еден од 20-те избрани?

Кликни овде за повеќе информации! 


Интернационално видео за роденденот на ЕДЈ

Ние во Европскиот центар за модерни јазици возбудено чекаме да ја прославиме дваесетгодишнината на Европскиот Ден на Јазиците. Со цел одбележување на овој посебен ден, зошто да не ја искористите шансата и да го додате вашиот глас во посакување на „Среќен роденден!“ на сите можни јазици кои вашите пријатели, роднини или колеги ги зборуваат? Предизвикот трае само 20 секунди! Благодарни сме за вашата помош во создавање на најбогатата повеќејазична роденденска честитка што некогаш постоела!

Кликни овде за повеќе информации!


Освои ЕДЈ маица


Испрати ни го твојот дизајн/слика/график и имај го твојот приказ на официјалната ЕДЈ маица! Дознај повеќе

Анкета: Најефикасни методи за учење на странски јазик

Кои се најефикасните методи што сте ги користеле при учење на странски јазик - покрај формалното образование на училиште/универзитет (изберете најмногу 3)? Ако не е ниеден од овие - кажете ни ги вашите предлози!

Погледни ја страницата

Анкета: Најефикасни методи за учење на странски јазик

Кои се најефикасните методи што сте ги користеле при учење на странски јазик - покрај формалното образование на училиште/универзитет (изберете најмногу 3)? Ако не е ниеден од овие - кажете ни ги вашите предлози!
 
Other
 

За кој јазик станува збор?

На сите ни е позната следнава ситуација: во автобус, кафуле, на улица, слушаме две лица како зборуваат на странски јазик - и се прашуваме за кој јазик станува збор. Ајде да направиме неколку вежби тука и следниот пат кога ќе ви се случи ова, лесно ќе можете да го препознаете јазикот!
 
Погледни ја страницатаНајнови настани

15/10/2021 - 5/11/2021
IT
Istituto Garbin
3/11/2021 -
GR
6ο Νηπιαγωγείο Βόλου
26/9/2021 -
ES
Colegio Sopeña
24/9/2021 - 1/10/2021
RS
"Dušan Jerković" Primary School from Užice, Serbia
24/9/2021 -
RO
Scoala Gimnaziala "Spiru Haret" Insuratei

View all events

- СТАТИСТИКА ЗА 2021  -
 
1572 46 311488
Настани земји учесници

 

  Повеќе...

Мит или факт

1. Мојот мајчин јазик е се што ми треба.

Мит   Факт
Прескокни

2. Јас не сум двојазична/повеќејазична. Можам да зборувам само еден јазик.

Мит   Факт
Прескокни

3. Повеќето луѓе во светот користат повеќе од еден јазик.

Мит   Факт
Прескокни

4. Англискиот е единствен јазик кој им е потребен на децата.

Мит   Факт

5. Децата се збунуваат кога учат повеќе од еден јазик истовремено.

Мит   Факт

6. Не можам да му помогнам да моето дете со учење на јазик кој што јас самиот/самата не го знам (доволно добро).

Мит   Факт
Прескокни

7. Ако учениците не го знаат јазикот на школување, најдобро ќе го научат со тоа што ќе бидат изложени само на тој јазик - и само со користење на тој јазик.

Мит   Факт
Прескокни

8. Континуираната употреба на домашниот јазик (и) ќе се измеша со учењето на децата на јазикот на училиште.

Мит   Факт
Прескокни

9. Мојата работа е да предавам X како странски јазик а не да се занимавам со другите јазици во мојата училница.

Мит   Факт


Онлајн јазични алатки на неделата

Voicethread (visual presentation tool + slide presenting)

A visual tool with audio, texts, and drawing functions used for discussions, presentations, exchanging and sharing of information. The slides can be private within a group or completely public.The fre... view details

Погледни ги сите алатки

И ти можеш да научиш странски јазици!


Симни ја брошурата!

 

ЕДЈ јазичен предизвик


51 предизвици содржани во прирачникот, ги охрабруваат учениците да излезат малку надвор од нивната комфорт зона и да ги искористат многуте достапни можности да вежбаат или да научат повеќе за некој јазик и надвор од училишните клупи. Дознај повеќе

Дали знаеше дека...

Европскиот ден на јазиците е поддржан и координиран од Европскиот Центар за Модерни Јазици од Советот на Европа? Советот на Европа е водечката организација за човечки права во Европа. Таа вклучува 47 земји членки, од кои 27 се членки на Европската Унија.  

Материјали за симнувањeпогледни ја страницата

Погледни ја страницатапогледни ја страницата


Оцени ги твоите јазични вештини

Алатката „Самооценување на своите јазични вештини“ ти помага да го процениш нивото на владеење на јазиците што ги познавате според шест референтни нивоа опишани во Заедничката европска референтна рамка за јазиците (ЦЕФР).

Почни сега!