EDL.ECML.AT/TSHIRT

Официјалната ЕДЈ маица

Следните маици може да бидат нарачани преку нашиот партнер spreadshirts.com за Европскиот ден на јазици 2019. 

Освои ЕДЈ маица

Испрати ни го твојот дизајн/слика/график и имај го твојот приказ на официјалната 2020 ЕДЈ маица!

view details here


EDL T-shirt contest winners 2022

The winner of the contest to design an EDL t-shirt  for 2022 is Dominika Maj from Poland. Congratulations!

"I’m a graphic design high school student (ZSE-T im. Cichociemnych, Gliwice / Poland). My goal was to create a universal theme, understandable to everyone, regardless of their origin. The light bulb symbol alludes to creativity and self-discovery through collaboration with other people. Knowledge of languages allows us not only to communicate, but above all to develop. Participation in the competition was a great opportunity for me to prove myself and create something on my own - for everyone."


The second winner of the contest to design an EDL t-shirt  for 2022 is Oana Cătălina Neag from Romania. Congratulations!

"I made this design thinking about the diversity we have in Europe both in language and culture. Through the three different shapes which I animated with different expressions, I tried to evoke the idea of conversation and the fact that this day, the European Day of Languages, gives us the opportunity to realize that we are all Europeans, even if we have different "shapes" we all have something to learn from each other and the fastest way is through conversation."

EДЈ Натпревар за маици - победник 2021

Победник на ЕДЈ натпреварот за маици 2021 е Тимеа Светкова од Словачка. Честитки!

"Како студент по графички дизајн, сакав да креирам нешто креативно и во исто време и едноставно ." Една од моите први идеи беше да креирам маскота која одлично би го доловила овој натпревар, и што би било подобар избор за тоа отколку папагалот? Папагалот за мене претставува животно кое може да зборува на било кој јазик, ако го научиш. Под неговите крила, тој обединува јазици, и поради тоа во најголем степен тој претставува единство. Овој натпревар беше одлична можност за мене да направам нешто значајно во модерна уметничка форма." 


EДЈ Натпревар за маици - победник 2019

Победник на ЕДЈ натпреварот за маици 2019 е Емиле Жандаускаите од Литванија. Честитки!

"Оваа задача беше комплетно ново искуство за мене кога почнав да ги запознавам модерните форми на уметност. Како резултат на тоа, ме охрабри да продолжам да барам повеќе и да ја пуштам мојата креативност на слобода. Го нацртав она што го чувствував и она што се чинеше најдобро во тој момент. Сакав да креирам нешто интересно и нешто што би ја прикажало главната идеја на натпреварот. Победата на овој натпревар ги избриша сите мои сомнежи за моите способности и тоа ме прави многу среќна."


ЕДЈ Натпревар за маици – победник 2020

Победник на ЕДЈ натпреварот за маици 2020 е Каталина Мариа Пуебла Коенен од Шпанија. 

"При правење на дизајнот на оваа маица, јас се инспирирав од Европските јазици кои симболично претставуваат линии кои ги поврзуваат луѓето со пружање моменти исполнети со светкави бои на нашите животи. Мислам дека маицата совршено одговара со филозофијата на натпреварот." 


EДЈ Натпревар за маици - победник 2018

Победник на ЕДЈ натпреварот за маици 2018 е Емили Ван Кантфорт од Белгија. Честитки! 

"Прво студирав графички дизајн и потоа почнав да студирам канцелариски менаџмент. При еден настан околу размена на јазици, добивме задача да креираме маица и одржавме натпревар за избирање на најдобрата маица. На крајот, јас го освоив првото место, па така решив да земам дел и во вистинскиот натпревар. За среќа!"