EDL.ECML.AT/LANGUAGEJOURNEY

Добредојдовте на патување низ јазиците на Европа!Јазиците кои ќе ги сретнеш во наредните страни ја изразуваат разновидноста на културите и традициите кои што постојат рамо до рамо на нашиот континент. Некои, од отприлика, 225те јазици кои се домородни во Европа се зборувани од милиони, а други, кои за жал се зборувани само од неколкумина, се во опасност од изумирање.

За време на ова кратко патување, ќе откриеш многу сличности. Европските јазици спаѓаат главно во три категории: словенски, романски и германски. Јазиците во една група имаат исти корени. Сепак, низ вековите тие се развиле во свои сопствени правци. Исто така, ти ќе ги научиш нивните разлики: различните азбуки (како латиница, кирилица, грчко писмо, ерменски и грузиско), кои често користат уметнички знакови, како тие се справуваат при создавањето на зборови за новите откритија и нивните некогаш мистериозни потекла. Сите тие имаат единствен идентитет и своја приказна да раскажат!!