EDL.ECML.AT/EVENTSUGGESTIONS

20 идеи за овогодинешниот Европски ден на јазиците

Погледни ја страницата

20 идеи за овогодинешниот Европски ден на јазиците

Се мачиш да најдеш идеи за ‘социјално дистанциран’ настан за овогодинешниот Европски ден на јазиците? Во овие несигурни времиња може да биде тешко да се организираат настани кои се воедно безбедни и привлечни за голем број на луѓе. Подолу се дадени неколку идеи кои ќе го поттикнат твоето креативно размислување, повеќето од кои се основаат на принципот “почни од помало да стигнеш до поголемо!”. 20 идеи за овогодинешниот Европски ден на јазиците.

1. Multilingual tongue twister challenge

Оваа година, Европскиот ден на јазиците ја слави својата 20-годишнина. Со цел да го споделиме овој посебен момент со сите вас, ве покануваме да учествувате во нашиот предизвик наречен „Големо Печење!“

Дали рецептот за вашиот роденденски десерт ќе биде еден од 20те избрани?

Фокус: цело училиште/активност во училницата

Ресурси: https://edl.ecml.at/Activities/20thAnniversaryGreatBake-Off/tabid/3230/Default.aspx

2. Baking in a foreign language

Ние во Европскиот центар за модерни јазици сме возбудени да ја прославиме дваесетгодишнината на Европскиот Ден на Јазиците. Со цел одбележување на овој посебен ден, зошто да не ја искористите шансата и да го додате вашиот глас во посакување на „Среќен роденден!“ на сите можни јазици кои вашите пријатели или колеги ги зборуваат? Предизвикот трае само 20 секунди!

Благодарни сме за вашата помош во создавање на најбогатата повеќејазична роденденска честитка некогаш создадена!

Фокус: одделенска активност

Ресурси: https://edl.ecml.at/Activities/Internationalhappybirthdayvideo/tabid/3231/Default.aspx

3. Language taster workshops

Работилница од 30-60 минути за одредена група да се запознае со јазикот. Во зависност од просторот што го имате на располагање, го одредувате максималниот број учесници.

На пример, работилницата би можела да вклучува

 • некои невообичаени аспекти од јазикот и некои сличности со мајчиниот јазик на учесниците
 • поздрави и клучни изрази, броење од 1-10
 • интересни тривијални факти, „лажни парови“ и познати говорите на јазикот,
 • Ако се работи за внесување на знаковен јазик, може исто така да се вклучи спелување на името со прсти и учење на начини на поздравување со глуви лица
 • Сесиите не мора нужно да бидат модерирани од квалификувани наставници, туку исто така може да се одржуваат од страна на ученици/студенти/колеги од различни јазични потекла кои би ги презентирале своите домашни јазици. Тие се нарекуваат сесии со дегустација – па така, некои примероци од националната кујна може да додадат дополнителен „зачин“ или „сладост“ на настанот.

  Сесиите за вкус може подеднакво да се одржуваат преку интернет користејќи платформи за видео конференции како што се Skype или Zoom, како и настани лице в лице.

  Фокус: организација/цело улилиште/одделенска активност

  Страни со ресурси: https://edl.ecml.at/languagetrivia, https://edl.ecml.at/signlanguage, https://edl.ecml.at/celebrities, an example

  4. Eurovision song/poetry/story-telling contest

  Бидејќи Евровизија не се случи оваа година, зошто да не создадете свој мини натпревар? Се разбира, ова може да се покаже како огромен потфат, затоа прво определете во кој размер би сакале да се одржи (на пример, во рамките на едно одделение со неколку тимови/групи, или вклучување на неколку одделенија, или можеби вклучување на целото училиште). Зошто да не формирате организациски комитет за да помогне да се подготви настанот? Исто така, имајте на ум дека не секој може да пее како Селин Дион или Андреа Бочели. Можеби сакате да го проширите натпреварот да постои и конкурс за песна или поезија, што ќе го направи поинклузивно - ова исто така ќе ви ги спаси ушите! На крајот на краиштата, најважен е јазикот - дали „изведувачите“ можат да користат странски јазик и сепак да звучат импресивно. Претставите можат да бидат во живо (ако се припази на социјалното дистанцирање - види – погледниhere како еден професионален пример) или снимени. Ако сакате да имате жесток натпревар, тогаш, секако, би ви било потребно да имате систем на гласање и можеби судии, исто како на вистинската евровизија!

  Фокус:цело училиште/одделенска настава

  Страни со ресурси: Youtube, Spotify etc.

  Инспирација: see Junior Eurovision

  5. Travel virtually- make a map of the places you want to visit and learn the most useful expressions in the language of your dream travel destination.

  Ова може да се направи како индивидуални проекти или во тимови. Ако секој сака да избере иста земја (што може да да се случи!), можете по случаен избор да избирате земја за секој тим/ ученик со извлекување ждрепка или со користење на онлајн алатка како Wheeldecide.

  Можете да направите листа на елементи што секој постер треба да ги содржи - како што се: причини зошто да одите таму; знаменитости за посета; работи што треба да се направат; кој јазик/јазици се зборува/ат таму и што ги прави уникатни; како и кои изрази би биле важни за празникот.

  Фокус: одделенска настава

  Ресурси: Discover the world through languages poster, https://edl.ecml.at/languagetrivia, https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/museums-with-virtual-tours

  6. Set up your own treasure/scavenger hunt

  Можете да го направите ова на „традиционален начин“ со серија ставки (или задачи што треба да се извршат на различни локации) што се наоѓаат на различни локации или да користите апликација како што е Actionbound. Учесниците потоа имаат 10-15 задачи што треба да ги извршат во одредена временска рамка. Овие можат да бидат прашања со „повеќекратен избор“ или „отворени“ (како што се „запишете 10 јадења со потекло од други земји и со странски имиња што се достапни во одредена област на градот“, или (релевантни само за Грац!) „пронајдете барем две патеки што водат низ градскиот парк именувани по градовите во други земји“ (Pecs Allee, Dubrovnik-Allee или Coventry Promenade е одговорот во случај да ве интересира!). За секое прашање што треба да се одговори или ставка што треба да биде пронајдена може да додели одреден број поени за да се направи активноста да има натпреварувачки дух. Играта може да се спроведе во мали групи од по 3-4 или индивидуално. Ако го водите настанот како натпревар - со цел да додадете дополнителен поттик, најверојатно, ќе треба да размислите за соодветна награда!

  Фокус: одделенска активност

  Ресурси: https://edl.ecml.at/quiz, Actionbound, ICT inventory of OERs

  7. EDL secret agent’s language challenges handbook

  Тука имате 51 предизвик ок кои може да изберете, кои можат да се извршат во договорен временски период - така што има многу избор на активности за преземање! Ако имате само кратко време на располагање, можете дури и да му дозволите на ‘тркалото на среќата’ да одлучи кој предизвик ќе го преземете. Ако одлучите да го преземете 51 -от предизвик, поканети сте да креирате краток видео клип, базиран или на еден од постоечките предизвици или на некој ваш сопствен пронајдок, и да го поставете го на веб-страницата на EDL.

  Некои идеи за овој финален предизвик кои се особено релевантни за моменталната состојба се:

 • “Покажете како го готвите вашиот омилен национален рецепт”
 • “Препорачајте филм од вашата земја на странски јазик”
 • “Создадете земја што би сакале да ја посетите во вашиот дом”
 • “Снимите едно-минутна вежба на јазикот што го учите”
 • Ќе има мала награда за најдобрите 10 видео клипови!

  Можете да го користите Прирачникот за јазични предизвици (достапен на 25+ јазици) за да ги извршите предизвиците или новата верзија на апликација (моментално на 15+ јазици). Не заборавајте да се наградите со сертификат ако завршите 10 или повеќе предизвици!

  Ресурси: https://edl.ecml.at/languagechallenge

  8. The secret agent’s language challenges app 2022

  The challenges and quizzes contained within this app encourage learners – future international agents – to take advantage of the plentiful opportunities available to practice or learn more about a language beyond a classroom context. By passing through a series of 7 levels you can rise from a lowly agent in training to become a master secret agent.

  You can compete with friends in achieving challenges, identifying countries and languages and completing quizzes. The challenges go from the easy, such as, “count from 1-10 in 3 different languages within one minute” to ones that are a bit more demanding, “together with a friend, write the words to a song/rap in a foreign language.

  The app, developed with the support of the European Commission, is available in 31+ languages.

  Focus: individually or in groups

  Resource: https://edl.ecml.at/app

  9. Language fair

  This can be as small- or large-scale as you wish. You need to divide the students into groups and have each group represent a country. If everyone wants to choose the same country you can randomly select a country for each team by drawing lots or using an online tool like Wheeldecide. The goal is for them to organize an activity for the fair around the country’s language. Some examples are cooking a traditional recipe, learning a typical dance or a song, or even doing a sketch or short play using a foreign language. The fair could be organized in a large space or even outdoors. The objective of the language fair would be to encourage students to discover the world around them and demonstrate that there is more than one way to learn a new language.

  Focus: whole school/classroom activity

  Resources: Wheeldecide link

  For inspiration: https://languagesconnect.ie/thinklanguages/

  10. International online tandem

  Доста ефективен начин за учење на јазик е преку тандем, т.е. вежбање со мајчин говорител. Сепак, поради пандемијата, среќавањето на нови луѓе или учество во програми за размена не е возможно. За да се осигураш дека твоите ученици нема да ја испуштат можноста на учење на јазик заедно со мајчин говорител, зошто да не организираш интернационален онлајн тандем?

  Ова е активност што бара одредена организација. За да се олесни организацијата, твоето училиште може да ја разгледа можноста за придружување на е-Збратимување платформата на Европската комисија. Е-Збратимување промовира училишна соработка во Европа преку употребата на информациски и комуникациски технологии (ICT). Ова им овозможува на наставниците да бараат други регистрирани е-Пријатели и училишта, да се поврзат со нив и да соработуваат во вршењето на разни активности.

  Со придружување на оваа платформа, твоето училиште може лесно да дојде во контакт со странско училиште на е-Твининг платформата и да го организира интернационалниот онлајн тандем. Секако, овој настан може да биде организиран не само еднаш, туку толку пати колку што е пожелно, и со различни јазични комбинации кои им овозможуваат на учениците од другите странски училишта да учествуваат. Целта е да се створат интернационални пријателства и учениците да ги извежбаат своите јазични вештини колку што е можно повеќе.

  Фокус: цело училиште/училница

  Ресурси: https://www.etwinning.net/en/pub/index.htm

  За инспирација: example of an eTwinning event

  11. Board games day

  Организирај „ден на игри на табла“ со твоите ученици со цел да им покажеш колку забавно може да биде учењето на јазици! Учениците може да бидат поделени во групи и да ротираат од игра во игра. За додатна мотивација, можеш да ги поделиш учениците во групи и сите групи да ја играат истата игра за да се види кој ќе победи. Со тоа што оваа игра ќе ја одржиш на ниво на едно одделение, бројот на учесници че биде ограничен и играта ќе биде во склоп на мерките на социјално дистанцирање.

  Идејата позади оваа активност е за учениците да го вежбаат јазикот кој го учат, но на забавен начин, па така, нема ни да забележат дека всушност учат!

  Фокус: одделенска активност

  Ресурси: https://www.spanishplayground.net/spanish-board-games, https://www.ef.com/wwen/blog/teacherzone/try-these-classic-board-games-in-class/

  12. EDL T-shirt contest

  Секоја година, Европскиот центар за модерни јазици организира натпревар по дизајн на мајци по повод Европскиот ден на јазиците. Еве прилика да ги охрабрете вашите ученици да учествуваат!

  За да учествуваат, учениците треба да направат дизајн/слика на што ги исполнува критериумите наведени на нашата страна и да го прикачат на нашата платформа:https://edl.ecml.at/Activities/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/language/en-GB/Default.aspx

  Победникот не само што ќе може да го види својот дизајн прикажан на сите наши мајци, но тој таа исто така ќе биде прикажан а на нашата веб страна! Време е да створиш нови идеи!

  Фокус: целокупна училишна активност

  Ресурси: https://edl.ecml.at/Participate/T-shirts/tabid/3146/language/en-GB/Default.aspx (овде можеш да ја погледнеш нашата продавница за мајци и да прочиташ повеќе за претходните победници и нивните дизајни!)

  13. Foreign cinema festival

  Одличен начин за твоите ученици да ги подобрат вештините на слушање е гледање филмови на странски јазик. Па зошто да не организираш интернационален филмски фестивал? Ова можеш да го направиш на ниво на одделение или цело училиште, во зависност од просторот кој го имаш на располагање и секако, земајќи го во обзир социјалното дистанцирање. Исто така, фестивалот може да трае толку дена колку што би сакале! Можеби нема да е Канси или Венециски фестивал но сигурно можеш да најдеш интересно име за него!

  Можеш да избереш филмови од различни земји и на различни јазици. Секако, во зависност од нивото на знаење на учениците, можеби ќе мора да користиш верзии со превод на филмот. Овој фестивал ќе им помогне на учениците да ги подобрат своите вештини и без тие самите да се свесни за тоа! Исто така ќе поттикне интерес за другите јазици и култури.

  Исто така можеш да дознаеш повеќе за Еур-слики, фондот за поддршка на Советот на Европа кој промовира независни филмови на европско ниво. Многу од филмовите кои се поддржани од фонот се светски познати и имаат добиено награди на големи филмски фестивали.

  Фокус: цело училиште/одделенска активност

  Ресурси: https://www.coe.int/en/web/eurimages/eurimages-prize-list, https://www.commonsensemedia.org/lists/best-international-films-for-kids, https://thelearningadventure.com/2020/04/language-films-students, https://www.negrabohemian.com/blog/2019/4/2/20-foreign-movies-to-watch-with-kids

  14. Start a book club

  Друг лесен и забавен начин да ги натераш учениците да ги подобрат своите вештини на читање и вокабуларот на странски јазици е да започнете книжевен клуб. Овој тип на активност не само што ги охрабрува учениците да читаат, туку исто така ги развива нивните јазични вештини, како и правописот. Згора на тоа, оваа активност би можела да се изврши со различни групи на ученици без разлика на нивната возраст.

  За да се најде успешен книжевен клуб, треба да ги земеш во обзир интересите на улениците при бирање на книгите со цел тие да се чувствуваат мотивирани и да сакаат да се вклучат во актинвноста. Исто така треба да се осигураш дека книгите се соодветни за нивото на знаење на странскиот јазик на учениците. Со оглед на тоа што оваа активност во целост би се одвивала онлајн, нема да има никаков проблем со социјално дистанцирање!

  Во линковите подолу можеш да најдеш многу совети за нешта кои треба да се земат во обзир при основањето на книжевен клуб со твоите ученици

  Фокус: одделенска активност

  Ресурси: https://bookclubz.com/, https://www.julianmarquina.es/lea-lectura-abierta-plataforma-web-para-la-creacion-de-clubes-de-lectura-digitales/

  За инспирација: https://www.teachhub.com/classroom-activities/2020/08/how-to-create-a-virtual-book-club-for-your-students/, https://globalgraduates.com/articles/books-to-read-when-youre-learning-a-language#00a35aab451b5d97dd43f7b8c586ea52, https://eligeeducar.cl/ideas-para-el-aula/un-club-de-lectura-para-adolescentes-cronica-de-una-odisea-virtual/

  15. Geoguessr challenge

  Зар постои подобар начин да ги охрабриш твоите ученици да вежбаат странски јазик отколку со предизвик? GeoGuessr е онлајн игра на откривање која го пушта играчот во серија на случајни локации околу светот и ги предизвикува да дознаат каде се! За да успеат во тоа, играчите се приморани да обратат внимание на нивното опкружување.

  За среќа, една од најдобрите траги кои можеш да ги добиеш кога играш Geoguessr е поврзана со јазикот. Учениците ќе наидат на секкви знаци, реклами ис лично додека трае играта. Препознавањето на азбуките и јазиците и каде тие се зборуваат ќе им помогне да дознаат во која земја и град/област се наоѓаат. На картата тие ќе треба да го изберат местото каде што мислат дека се наоѓаат и колку поблиску ќе дојдат до локацијара која е избрана од Geoguessr, толку повеќе поени ќе добијат.

  Освен тоа, постојат и различни режими на игра. Во некои, твоите студенти ќе имаат временско ограничување за да ја дознаат нивната локација. Во други режими, можеш да избереш дали сакаш твоите студенти да играат низ целиот свет или дали сакаш Geoguessr да ги смести во одредена земја или област за да се фокусираат на одреден јазик или култура. Забавно време е загарантирано!

  Фокус: одделенска активност

  Ресурси: https://www.geoguessr.com, https://www.geoguessr.com/education

  За инспирација: https://srtaspanish.com/2018/05/04/geoguessr-lets-explore-the-world/

  16. Organise a ‘special edition’ newspaper for the Day of Languages

  ...за едно одделение или за целото училиште/институција. Ова може да биде во мали или големи размери.

  За почеток, сепак, ќе ви треба уреднички тим, новинари и фотограф за да развиете своја сопствена јазична трибина или Herald, Bugle или Times, или кој и да е наслов што сакате да го дадете на вашиот весник, за да се објави на 26 септември!

  Што може да има во него? Како и обичен весник, може да содржи различни интересни карактеристики и написи: едиторијал, интервјуа - можеби со директорот на училиштето на тема зошто јазиците се важни, со учениците кои се заинтересирани за одреден јазик, со наставниците за тоа што е она што ги привлекло кон јазикот што го учат и/или со сите полиглоти до кои имате пристап. Потоа, може да ги потенцирате ресурсите што се лесно достапни во вашето училиште/институција и во вашиот локалитет; правејќи некои истражувања за некои од местата во вашиот град чии имиња потекнуваат од други јазици и зошто. Откријте неколку интересни факти за јазиците со „Дали знаете дел?“ игра или вклучете ги текстовите од некоја популарна песна на странски јазик (можеби со превод). Можете дури и да развиете крстозбор или квиз за јазици. Речиси секој весник има и спортски дел и/или колона за озборувања, дел за славните или пак можеби постојат славни лица во вашата област кои имаат различно јазично потекло?

  Секако, ако сакате да го зголемите предизвикот, зошто да не направите и двојазична верзија?

  Фокус: цело училиште/одделенска активност

  Ресурси: https://edl.ecml.at/downloads, https://www.ecml.at/Portals/1/HoneyModules_UserFiles/B8A51761-BEE0-4ADA-86B9-688D21694D49/6_EOL-Example-005-E-Class%20newspaper_03022020_122103.pdf

  17. Learn how to say "Hello" in several languages

  Pupils work in small groups to create posters containing a greeting such as “Hello” or “How are you?” in several different languages. The pupils presenting the posters and/or uttering the greeting are recorded on video (for example using a mobile phone). The clips can be combined into a single video - presenting the results of the activity, or a competition can be organised to see in how many languages the pupils can make the greeting within a limited time period (for example one minute).

  The aim is to teach pupils about language diversity and further motivate them to study foreign languages.

  Focus: classroom activity

  Resource pages: https://edl.ecml.at/downloads, an example

  18. The great multilingual joke book (or Make me laugh!)

  In how many languages can you make someone laugh? A sense of humour and what someone finds amusing are often considered to be influenced by the language/s they speak and their cultural background. In order to test out whether this is really the case, and during a time where there has not been much to laugh about, we are inviting you to send us your best jokes. The jokes can be in your own language/s or a language you are learning - the most important thing is that they are funny! They can of course be related to language/ adaptable to different languages but the primary criteria is that they are amusing! Submit your favourite joke! If your joke makes it past a very strict jury (comprised of individuals who don’t laugh much!) your joke may be selected to feature in the ‘greatest ever (or perhaps only!) multilingual joke book’ to be published after the EDL.

  Focus: classroom activity

  Resources: https://edl.ecml.at/jokebook

  19. New: Lara’s next journey - through Europe’s Regional and Minority Languages

  Lara sets off on a new language journey - On this chapter of her journey, Lara explores the fascinating world of regional and minority languages and, being inquisitive, she, of course, uncovers many linguistic treasures!

  Having found out about some 46 of Europe’s mostly ‘bigger’ languages on her first journey, on this trip Lara has chosen to scratch beneath the surface and explore languages which are not so well known beyond the areas they are spoken in. In some cases the languages she encounters have several dialects, some do not have a standardised written form or can be rendered in different scripts and in several cases the numbers of native speakers are declining. In all cases, however, the languages have a proud tradition and very dedicated and active communities of speakers seeking to ensure that their linguistic heritage is passed on to future generations.

  Focus: classroom activity

  Resources: https://edl.ecml.at/languagejourney, https://edl.ecml.at/Activities/languagejourney/guideforteachers/tabid/3227/Default.aspx

  20. Test out your knowledge of Europe’s languages

  There is a wealth of information on the EDL website relating to Europe’s languages – in the form of language facts, trivia, famous quotes, quizzes (with a Kahoot quiz also in preparation!) as well as languages games. Why not organise a language contest for your class based on one or more of these activities?

  Focus: classroom activity

  Resources: https://edl.ecml.at/quiz, https://edl.ecml.at/languagetrivia, https://edl.ecml.at/languagefacts, https://edl.ecml.at/braingame, https://edl.ecml.at/quiz, https://edl.ecml.at/Activities/languagejourney/guideforteachers/tabid/3227/Default.aspx, https://edl.ecml.at/signlanguage, https://edl.ecml.at/quotes