EDL.ECML.AT/TSHIRTCONTEST

Освои ЕДЈ маица

Вашиот

дизајн 

оди тука!

Испрати ни го твојот дизајн/слика/график и имај го твојот приказ на официјалната ЕДЈ маица!

  1. Ве молиме имајте на ум дека дизајнот треба да биде поврзан со јазиците, а не со државите. Затоа Ве молиме не користете знамиња или слични елементи.
  2. Може да користите 1-3 бои.
  3. Доколку имате повеќе верзии кои користат различни бои, испратете ги сите во еден мејл и ние ќе ги селектираме оние кои што најмногу ни се допаѓаат.
  4. Имајте на ум дека ни треба едноставен дизајн, кој не е премногу комплициран и не содржи ситни детали. Тоа ќе го подобри квалитетот на печатењето.
  5. Дизајнот не смее да оди преку рабовите на маицата, тој мора да биде поставен на предната страна. Имајте на ум дека максималната површина за печатење е 30 см х 30 см
  6. Дизајнот не смее да содржи логоа или материјал кои содржи авторски права на трети лица.
  7. Со испраќање на сопствениот дизајн се согласувате дека може да го користиме бесплатно на нашите веб страни, на маиците и на промотивниот материјал (како на пример на Фејсбук или на нашите флаери). Се разбира дека ние секогаш ќе го додадеме вашето име на дизајнот.
  8. Краен рок за поднесување: 31 Декември .
Победникот исто така ќе добие 1-10 маици за да ги подели на своите соученици!

Достави го твојот дизајн овде

 X
 X
 X

Јас ги поседувам сите права за издавање на овие материјали.
Се согласувам дека Европскиот центар за современи јазици на Советот на Европа (ECML) може да ги користи моите материјали на веб-страницата на EDL, на Facebook и Youtube за промоција на Европскиот ден на јазиците.
  Откажете  

We would like to thank all of the entrants for taking part. With so many excellent designs among the well over 2,000 entries received, it proved an extremely difficult task to select just one winner this year!

Добивме многу креативни дизајни оваа година! Штета е што можеме да имаме само еден победник. Еве неколку примери...

Some 2023 contest entries


Štěpánka Vrtalová
Czech Republic
 

Anna Chiarenza
Italy
 

Lucia Cervová 
Slovakia
 

Ece Tecir
Türkiye
 

Vanesa Haladejová
Slovakia
 

Oliwia Oleszczuk
Poland
 

Evelyn Rocha
Portugal
 

Viola Stucchi
Italy
 

Alžbeta Šáleková
Slovakia
 

Dayane Pessoa
Portugal
 

Tímea Kováčová
Slovakia
 

Brent Maes 
Belgium
 

Ema Maksiová
Slovakia
 

Zofia Kubiaczyk 
Poland
 

Guillermo Meló García
Spain
 

Jędrzej Smogur
Poland
 

Alexandros Despinidis
Greece
 

Jozef Žaludek
Slovakia
 

Martina Dolci
Italy
 

Emily Tosches
Italy
 

Katarína Valová
Slovakia
 

Laura Emmeric
Germany
 

Rubén Del Pozo Checa
Spain
 

Karin Štrbková
Slovakia
 

Milda Ptašinskaitė
Lithuania
 

Olga Jeziak
Poland
 

EDL T-shirt contest winners 2022

The winner of the contest to design an EDL t-shirt  for 2022 is Dominika Maj from Poland. Congratulations!

"I’m a graphic design high school student (ZSE-T im. Cichociemnych, Gliwice / Poland). My goal was to create a universal theme, understandable to everyone, regardless of their origin. The light bulb symbol alludes to creativity and self-discovery through collaboration with other people. Knowledge of languages allows us not only to communicate, but above all to develop. Participation in the competition was a great opportunity for me to prove myself and create something on my own - for everyone."


The second winner of the contest to design an EDL t-shirt  for 2022 is Oana Cătălina Neag from Romania. Congratulations!

"I made this design thinking about the diversity we have in Europe both in language and culture. Through the three different shapes which I animated with different expressions, I tried to evoke the idea of conversation and the fact that this day, the European Day of Languages, gives us the opportunity to realize that we are all Europeans, even if we have different "shapes" we all have something to learn from each other and the fastest way is through conversation."

Some 2022 contest entriesDávid Szőke
Slovakia
 

Federica Ferrini
Italy
 

Namitraj Pruthi
India
 

Hana Stonová Prančlová
Czech Republic
 

Francesca Scocco
Italy
 

Julia Bugárová
Slovakia
 

Scurtu Diana Mirabela
Romania
 

Butilica Roberto
Italy
 

Tomiris Tkatova
Cyprus
 

Nela Tokárová
Slovakia
 

Ines Ozogányová
Slovakia
 

Enrico Guarise
Italy
 

Christina Apostolidy
Greece
 

Lucas Oliveira
Portugal
 

Julia Baranek
Poland
 

Denis Repka
Slovakia
 

Jessika Fontanive
Italy
 

Robert Andrei Sandu
Italy
 

Ralitsa Totseva
Bulgaria
 

Isabel Palma Vázquez
Spain
 

EДЈ Натпревар за маици - победник 2021

Победник на ЕДЈ натпреварот за маици 2021 е Тимеа Светкова од Словачка. Честитки!

"Како студент по графички дизајн, сакав да креирам нешто креативно и во исто време и едноставно ." Една од моите први идеи беше да креирам маскота која одлично би го доловила овој натпревар, и што би било подобар избор за тоа отколку папагалот? Папагалот за мене претставува животно кое може да зборува на било кој јазик, ако го научиш. Под неговите крила, тој обединува јазици, и поради тоа во најголем степен тој претставува единство. Овој натпревар беше одлична можност за мене да направам нешто значајно во модерна уметничка форма." 

Some 2021 contest entriesLenka Karšaiová
Slovakia
 

Matouš Jan Vrba
Czech Republic
 

Aleksandra Milojković
Serbia
 

Manuela Teixeira 
Portugal
 

Irene Morro Ramos 
Spain
 

Elisa Esposito 
Italy
 

Dilek Bekiroglou 
Greece
 

Julie Cancellaro 
Czech Republic 
 

Henrique Ribeiro 
Portugal
 

Jéssica Simões 
Portugal
 

Darya Neznamova 
Russia
 

Janina Tschabitscher 
Austria
 

Laura Farkas 
Slovakia
 

Alexandra Iosif 
Romania
 

Nina Rebecca Vitalošová 
Slovakia 
 

Sophia Leopold-Muresan
Canada
 

ЕДЈ Натпревар за маици – победник 2020

Победник на ЕДЈ натпреварот за маици 2020 е Каталина Мариа Пуебла Коенен од Шпанија. 

"При правење на дизајнот на оваа маица, јас се инспирирав од Европските јазици кои симболично претставуваат линии кои ги поврзуваат луѓето со пружање моменти исполнети со светкави бои на нашите животи. Мислам дека маицата совршено одговара со филозофијата на натпреварот." 


EDL T-shirt contest winner 2019

The winner of the 2019 EDL T-shirt contest is Emilė Žandauskaitė from Vilnius Abraomas Kulvietis Classical Gymnasium/ Lithuania. Congratulation!

"This task was a completely new experience for me as I got acquainted with modern forms of art. As a result it encouraged me to keep looking for more as well as setting my creativity free. I drew what I felt and what seemed to be the best at that exact moment. I wanted to create something interesting and that could reflect the main idea of the contest. Winning the contest dispelled all my doubts about what I am capable of and I am truly happy about it."


EДЈ Натпревар за маици - победник 2018

Победник на ЕДЈ натпреварот за маици 2018 е Емили Ван Кантфорт од Белгија. Честитки! 

"Прво студирав графички дизајн и потоа почнав да студирам канцелариски менаџмент. При еден настан околу размена на јазици, добивме задача да креираме маица и одржавме натпревар за избирање на најдобрата маица. На крајот, јас го освоив првото место, па така решив да земам дел и во вистинскиот натпревар. За среќа!"