Прославете го Европскиот ден на јазиците со нас!Низ цела Европа, 700 милиони Европејци застапени во 46 земји-членки на Советот на Европа се охрабрени да учат повеќе јазици, на било која возраст, во и надвор од училиштaтa. Убедени дека јазичната разноликост е алатка за постигнување на поголемо меѓукултурно разбирање и клучен елемент во богатото културно наследство на нашиот континент, Советот на Европа промовира повеќејазичност во цела Европа.
По иницијатива на Советот на Европа, Европскиот ден на јазиците, од 2001 година, се слави секоја година на 26ти Септември – заедно со Европската комисија.

Активности


Вреднување на сите јазици во Европа

Каде се наоѓам јас

Ќе ви бидат прикажани 20 случајни слики од цела Европа. Можете ли да дознаете каде се направени тие слики? Искористете ги вашите јазични вештини и виртуелната лупа за да најдете навестувања на сликата. Со среќа!

Испратете ни ваши слики за оваа игра овде!

 Ново  Каде се наоѓам јас


Ќе ви бидат прикажани 20 случајни слики од цела Европа. Можете ли да дознаете каде се направени тие слики? Искористете ги вашите јазични вештини и виртуелната лупа за да најдете навестувања на сликата. Со среќа!

И: Додајте свои слики на играта!

Погледни ја страницата

Предизвик со повеќејазични брзозборки

Колку брзозборки , на најмалку 3 различни јазици, можете да владеете, повеќе или помалку правилно, во една минута? Брзозборките се доволно тешки на еден јазик, но на три или повеќе сигурно не се за оние со слабо срце! Можете да докажете колку сте добри, поединечно или во група, со испраќање на видео.

 Иницијатива 
Предизвик со повеќејазични брзозборки

%0D%0A
Колку брзозборки , на најмалку 3 различни јазици, можете да владеете, повеќе или помалку правилно, во една минута? Брзозборките се доволно тешки на еден јазик, но на три или повеќе сигурно не се за оние со слабо срце! Можете да докажете колку сте добри, поединечно или во група, со испраќање на видео.

Погледни ја страницата

Големата повеќејазична книга со шеги (или Направи да се насмеам!)

На колку јазици можете да насмеете некого? Чувството за хумор и она што некому му е забавно често се смета дека се под влијание на јазикот што таа личност го зборува и нивното културно потекло. Со цел да провериме дали тоа навистина е така, и во време кога немаше многу за смеење, ве покануваме да ни ги испратите вашите најдобри шеги. Шегите може да бидат на вашиот јазик/јазици што го учите - најважно е да се смешни! Секако, тие можат да бидат поврзани со јазикот, прилагодливи на различни јазици, но примарниот критериум е да се забавни!

Поднесете ја вашата омилена шега! Ако вашата шега помине покрај многу строго жири (составено од поединци кои не се смеат многу!), вашата шега може да биде избрана за да се најде во „најдобрата досега (или само можеби!) повеќејазична книга со шеги“ што ќе биде објавена по ЕДЈ.

 Иницијатива 
Големата повеќејазична книга со шеги (или Направи да се насмеам!)

На колку јазици можете да насмеете некого? Поднесете ја вашата омилена шега! Ако вашата шега помине покрај многу строго жири (составено од поединци кои не се смеат многу!), вашата шега може да биде избрана за да се најде во „најдобрата досега (или само можеби!) повеќејазична книга со шеги“ што ќе биде објавена по ЕДЈ.

Погледни ја страницата

Таен Агент – апликација со јазични предизвици  2022 

Предизвиците и квизовите содржани во оваа апликација ги охрабруваат учениците - идни меѓународни агенти - да ги искористат предностите на бројните можности за повеќе вежбање или учење на одреден јазик надвор од контекстот на училницата. Искачувајќи се низ различните нивоа, можете да се напредувате од агент од низок степен до главен таен агент. Можете да се натпреварувате со пријатели во различни видови предизвици, препознавање на земји и јазици или решавање на разновидни квизови. Предизвиците се движат од лесни, како на пример „изброј од 1 до 10 на 3 различни јазици во рок од една минута“ до оние што бараат малку повеќе знаење, како на пример „заедно со пријател, напишете ги зборовите на песна/рап на странски јазик јазик.“

Таен Агент – апликација со јазични предизвици  2022 

Предизвиците и квизовите содржани во оваа апликација ги охрабруваат учениците - идни меѓународни агенти - да ги искористат предностите на бројните можности за повеќе вежбање или учење на одреден јазик надвор од контекстот на училницата. Искачувајќи се низ различните нивоа, можете да се напредувате од агент од низок степен до главен таен агент.
Погледни ја страницата

Освои ЕДЈ маица


Испрати ни го твојот дизајн/слика/график и имај го твојот приказ на официјалната ЕДЈ маица! Дознај повеќе

Анкета: Зошто да научите јазик?

Кој од следниве фактори најмногу би ве мотивирал да научите нов јазик (изберете максимум 3)? Ако не беше ништо од овие - кажете ни ги вашите предлози!

Погледни ја страницата

Анкета: Зошто да научите јазик?

Кој од следниве фактори најмногу би ве мотивирал да научите нов јазик (изберете максимум 3)? Ако не беше ништо од овие - кажете ни ги вашите предлози!
 
Other
 
Зошто да научите јазик?

Новости 2022  

Новости 2022  

Постер "20  нови  нешта кои можеби не ги знаете за светот на јазиците"

Прашања кои никогаш не сте се осмелиле да ги поставите за јазиците

За овогодинешниот Европски ден на јазиците направивме серија на кратки видео клипови со фокус на „Прашања што никогаш не сте се осмелиле да ги поставите за јазиците“, а на нив одговараат експерти кои потекнуваат од различни професионални средини и специјализации.
Како што самиот наслов сугерира, типот на прашања се оние кои можеби не сакаме да ги поставиме пред публика, но, всушност, нагласуваат важни теми и се занимаваат со некои популарни заблуди за јазиците и нивното изучување.
Дали имате прашање кое би сакале да му поставите на експерт?

За да ги видите преводите на видеата, ве молиме активирајте ја оваа функција со кликнување на „преводи“ во менито на YouTube под видеото. За да ги промените јазиците, кликнете на менувачот и изберете преводи> „автоматски превод“ и изберете го посаканиот јазик (машинскиот превод е обезбеден од YouTube).

Прашања кои никогаш не сте се осмелиле да ги поставите за јазиците

За овогодинешниот Европски ден на јазиците направивме серија на кратки видео клипови со фокус на „Прашања што никогаш не сте се осмелиле да ги поставите за јазиците“, а на нив одговараат експерти кои потекнуваат од различни професионални средини и специјализации.

Погледни ја страницата


Познати цитати

Сите сме запознаени со цитати од познати личности кажани на нашиот јазик - но колку од нив знаеме од други места и на различни јазици? Еве шанса да ги откриете мудроста, вистините (или полувистините!), креативноста, хуморот и понекогаш искрениот цинизам од низа култури и јазици, како и нивното потекло. Дали имате омилен цитат? Ќе ни биде драго ако и вие допринесете со некој од вашите цитати што ги знаете!

Познати цитати

Сите сме запознаени со цитати од познати личности кажани на нашиот јазик - но колку од нив знаеме од други места и на различни јазици? Еве шанса да ги откриете мудроста, вистините (или полувистините!), креативноста, хуморот и понекогаш искрениот цинизам од низа култури и јазици, како и нивното потекло. Дали имате омилен цитат? Ќе ни биде драго ако и вие допринесете со некој од вашите цитати што ги знаете!
Изрека на денот:

Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al’ zube polomi. A hard nut is a strange fruit, you won't break it, but you'll break your teeth.

Со Petar II Petrović-Njegoš
This is a line from his epic poem "The Mountain Wreath" and is part of a reply to a vizier Selim who requested unconditional surrender from "tiny" Montenegro which he insulted for being small. The response is saying that although Montenegro is tiny, it will be a tough nut to crack if Ottomans try to conquer it. Nowadays, it means one should not underestimate others, no matter how small/weak they seem.


Погледни ја страницата
Изјава на Marija Pejčinović Burić, Secretary General of the Council of Europe, за Европскиот ден на јазици 2022.
Европскиот ден на јазиците е прослава на богатата таписерија на јазици кои го прават нашиот континент толку посебен. Јазичната разновидност е наше културно наследство. Тоа ни помага да ја цениме различноста и ни помага да разбереме дека разновидноста е нашата сила. Да ги цениме сите јазици во Европа!


Испечи торта!

За 20-годишнината од Европскиот ден на јазиците ве замоливме да ни ги испратите вашите најдобри рецепти за роденденска торта. Сега избравме 20 неверојатни рецепти и ги ставивме во шарена брошура.

Прославете со нас печејќи една од овие навистина европски роденденски торти!

Симни ја брошурата!


И ти можеш да научиш странски јазици!


Симни ја брошурата!

За кој јазик станува збор?

На сите ни е позната следнава ситуација: во автобус, кафуле, на улица, слушаме две лица како зборуваат на странски јазик - и се прашуваме за кој јазик станува збор. Ајде да направиме неколку вежби тука и следниот пат кога ќе ви се случи ова, лесно ќе можете да го препознаете јазикот!
 
Погледни ја страницатаЕДЈ јазичен предизвик


51 предизвици содржани во прирачникот, ги охрабруваат учениците да излезат малку надвор од нивната комфорт зона и да ги искористат многуте достапни можности да вежбаат или да научат повеќе за некој јазик и надвор од училишните клупи. Дознај повеќе

Најнови настани

11/9/2022 - 26/11/2022
BE
Ecole europeenne de Bruxelles IV
1/9/2022 - 26/10/2022
CZ
Gynmnázium (Grammar school)
19/9/2022 - 30/9/2022
IT
Scuola Media "Aldo Moro" - Cislago
3/10/2022 - 31/10/2022
www

View all events

20 идеи за овогодинешниот Европски ден на јазиците

Погледни ја страницата

20 идеи за овогодинешниот Европски ден на јазиците

Се мачиш да најдеш идеи за ‘социјално дистанциран’ настан за овогодинешниот Европски ден на јазиците? Во овие несигурни времиња може да биде тешко да се организираат настани кои се воедно безбедни и привлечни за голем број на луѓе. Подолу се дадени неколку идеи кои ќе го поттикнат твоето креативно размислување, повеќето од кои се основаат на принципот “почни од помало да стигнеш до поголемо!”. 20 идеи за овогодинешниот Европски ден на јазиците.
 
СТАТИСТИКА ЗА 2022 

1459
Настани

45
земји

431591
учесници

 

  Повеќе...

Мит или факт

1. Мојот мајчин јазик е се што ми треба.

Мит   Факт
Прескокни

2. Јас не сум двојазична/повеќејазична. Можам да зборувам само еден јазик.

Мит   Факт
Прескокни

3. Повеќето луѓе во светот користат повеќе од еден јазик.

Мит   Факт
Прескокни

4. Англискиот е единствен јазик кој им е потребен на децата.

Мит   Факт
Прескокни

5. Децата се збунуваат кога учат повеќе од еден јазик истовремено.

Мит   Факт
Прескокни

6. Не можам да му помогнам да моето дете со учење на јазик кој што јас самиот/самата не го знам (доволно добро).

Мит   Факт
Прескокни

7. Ако учениците не го знаат јазикот на школување, најдобро ќе го научат со тоа што ќе бидат изложени само на тој јазик - и само со користење на тој јазик.

Мит   Факт
Прескокни

8. Континуираната употреба на домашниот јазик (и) ќе се измеша со учењето на децата на јазикот на училиште.

Мит   Факт
Прескокни

9. Мојата работа е да предавам X како странски јазик а не да се занимавам со другите јазици во мојата училница.

Мит   Факт


Онлајн јазични алатки на неделата

Pic Collage (App for photo collage)

With this app you can put together some of your photos and make a collage using different grids and backgrounds.... view details

Погледни ги сите алатки
Дали знаеше дека...

Европскиот ден на јазиците е поддржан и координиран од Европскиот Центар за Модерни Јазици од Советот на Европа? Советот на Европа е водечка организација за човековите права на континентот. Таа има 46 држави членки, вклучувајќи ги сите членки на Европската унија. 


 

Материјали за симнувањeпогледни ја страницата

Погледни ја страницатапогледни ја страницата


Оцени ги твоите јазични вештини

Алатката „Самооценување на своите јазични вештини“ ти помага да го процениш нивото на владеење на јазиците што ги познавате според шест референтни нивоа опишани во Заедничката европска референтна рамка за јазиците (ЦЕФР).

Почни сега!