Festoni me ne Ditën Europiane të Gjuhëve!700 milionë europianë në mbarë Europën, të cilët përfaqësojnë 46 vendet anëtare të Këshillit të Europës, inkurajojnë mësimin e sa më shumë gjuhëve, në çdo moshë, brenda dhe jashtë shkollës. Të bindur se diversiteti gjuhësor është një mjet për të arritur një mirëkuptim më të madh ndërkulturor dhe një element kyç në trashëgiminë e pasur kulturore të kontinentit tonë, Këshilli i Europës e promovon shumëgjuhësinë në mbarë Europën.
Me iniciativën e Këshillit të Europës në Strazburg, duke filluar nga viti 2001 në çdo 26 shtator festohet Dita Europiane e Gjuhëv sëbashku me Komisionin Europian.

Ku jam unë?

Do t'ju shfaqen 20 imazhe të rastësishme nga e gjithë Europa. A mund ta gjeni se ku janë marrë këto imazhe? Përdorni aftësitë tuaja gjuhësore dhe thjerrën për të gjetur të dhëna në foto. Paçi fat!

Na dërgoni fotot tuaja për këtë lojë këtu!

 Të reja  Ku jam unë?


Do t'ju shfaqen 20 imazhe të rastësishme nga e gjithë Europa. A mund ta gjeni se ku janë marrë këto imazhe? Përdorni aftësitë tuaja gjuhësore dhe thjerrën për të gjetur të dhëna në foto. Paçi fat!

Dhe: Shtoni imazhet tuaja në lojë!

Shiko faqen

Sfida shumëgjuhëshe për fjalëshpejtat

Sa fjalëshpejta mund të thuash në të paktën 3 gjuhë të ndryshme, pak a shumë saktësisht brenda një minute? Fjalëshpejtat janë të ndërlikuara në një gjuhë, por 3 ose më shumë sigurisht që nuk janë të parealizueshme! Ju mund të provoni se sa të mirë jeni, individualisht ose brenda një grupi, duke dërguar një video.

 Iniciativa 
Sfida shumëgjuhëshe për fjalëshpejtat

Sa fjalëshpejta mund të thuash në të paktën 3 gjuhë të ndryshme, pak a shumë saktësisht brenda një minute? Fjalëshpejtat janë të ndërlikuara në një gjuhë, por 3 ose më shumë sigurisht që nuk janë të parealizueshme! Ju mund të provoni se sa të mirë jeni, individualisht ose brenda një grupi, duke dërguar një video.

Shiko faqen

Libri i mrekullueshëm i shakave shumëgjuhëshe (ose më bëj të qesh!)

Në sa gjuhë mund të bëni dikë të qeshë? Ndjenja e humorit dhe ajo që dikujt i duket argëtuese shpesh konsiderohen të ndikuara nga gjuha/gjuhët që ata flasin dhe prejardhja e tyre kulturore. Për të provuar nëse është vërtet kështu dhe në një kohë kur nuk ka pasur shumë për të qeshur, ju ftojmë të na dërgoni shakatë tuaja më të mira. Shakatë mund të jenë në gjuhën tuaj ose në një gjuhë që po mësoni - gjëja më e rëndësishme është se ato të jenë gazmore! Sigurisht që ato mund të lidhen me gjuhën / të përshtaten me gjuhë të ndryshme, por kriteri kryesor është se ato janë zbavitëse!

Dërgoni shakanë tuaj të preferuar! Nëse shakaja juaj ia kalon një jurie shumë të rreptë (të përbërë nga individë që nuk qeshin shumë!), shakaja juaj mund të zgjidhet për t'u paraqitur në 'librin më të mirë të shakave ose ndoshta të vetmin “Librin shumëgjuhësh të shakave” që do të botohet pas EDL.

 Iniciativa 
Libri i mrekullueshëm i shakave shumëgjuhëshe (ose më bëj të qesh!)

Në sa gjuhë mund të bëni dikë të qeshë? Paraqitni shakanë tuaj të preferuar! Nëse shakaja juaj ia kalon një jurie shumë të rreptë (të përbërë nga individë që nuk qeshin shumë!), shakaja juaj mund të zgjidhet për t'u paraqitur në librin më të mirë të shakave ose ndoshta të vetmin “Librin shumëgjuhësh të shakave” që do të botohet pas EDL .

Shiko faqen

EDL T-shirt contest winner 2023 

The winner of the 2023 EDL T-shirt contest is Alžbeta Šáleková –Slovenská Republika. Congratulations!

"When creating the design, I wanted to express the idea of the competition in a simple and clear way. I chose human natural means of communication as the main components. They are depicted by one interconnected variable line. It symbolically materializes the words leading from mouth to ear, at the same time thus representing a mutual conversation. The variability of the shapes used points to the diversity of languages, information, themes, and cultures, which enriches and develops them."

Konkursi për bluzën EDL

Na dërgoni dizajnin / imazhin / grafikën tuaj dhe do të keni paraqitjen tuaj në bluzën zyrtare të DEGj! Gjej më shumë

New in 2023  

New in 2023  

Deklarata e Marija Pejčinović Burić, Secretary General of the Council of Europe, me rastin e Ditës Europiane të Gjuhëve 2022.
“Dita Europiane e Gjuhëve është festimi i pasurisë së trashëgimnisë gjuhësore që e bëjnë kontinentin tonë kaq të veçantë. Shumëllojshmëria gjuhësore është trashëgimia jonë kulturore. Ajo na ndihmon të vlerësojmë ndryshimin dhe na ndihmon të kuptojmë që shumëllojshmëria gjuhësore është forca jonë. Le të vlerësojmë të gjitha gjuhët në Evropë.”

Piqni një tortë!

Për 20 vjetorin e Ditës Evropiane të Gjuhëve, ne ju kërkuam të na dërgoni recetat tuaja më të mira të tortës së ditëlindjes. Tani kemi zgjedhur 20 receta të mrekullueshme dhe i kemi vendosur në një broshurë shumëngjyrëshe.

Festoni me ne duke pjekur një nga këto ëmbëlsira të vërteta evropiane për ditëlindje!

Shkarkoni librin

Ju mund të mësonj gjuhë gjithashtu!


Shkarkoni broshurën!


Thënie të famshme

Të gjithë jemi të njohur me thënie nga personalitete të famshme në gjuhët dhe kulturat tona - por sa dimë nga vende të tjera në gjuhë të ndryshme? Ja ku keni një shans për të zbuluar mençurinë, të vërtetat (ose gjysmë të vërtetat!), krijimtarinë, humorin dhe nganjëherë cinizmin e plotë nga një sërë kulturash dhe gjuhësh, si dhe origjinën e tyre. Keni një të preferuar? Do të ishim të kënaqur nëse do të kontribuonit edhe ju me disa nga tuajat!

Thënie të famshme

Të gjithë jemi të njohur me thënie nga personalitete të famshme në gjuhët dhe kulturat tona - por sa dimë nga vende të tjera në gjuhë të ndryshme? Ja ku keni një shans për të zbuluar mençurinë, të vërtetat (ose gjysmë të vërtetat!), krijimtarinë, humorin dhe nganjëherë cinizmin e plotë nga një sërë kulturash dhe gjuhësh, si dhe origjinën e tyre. Keni një të preferuar? Do të ishim të kënaqur nëse do të kontribuonit edhe ju me disa nga tuajat!
Thënia e ditës:

L'homme est né libre et partout il est dans les fers. Man was born free, and everywhere he is in chains.

By Jean-Jacques Rousseau
Opening sentence of the first chapter of his book "The Social Contract".


Shiko faqen

Aplikacioni i sfidave gjuhësore të agjentit sekret  2022 

Sfidat dhe kuizet e përfshira në këtë aplikacion inkurajojnë nxënësit – agjentët e ardhshëm ndërkombëtarë – të përfitojnë nga mundësitë e shumta të disponueshme për të praktikuar ose për të mësuar më shumë rreth një gjuhe përtej kontekstit të klasës. Duke kaluar nëpër një seri nivelesh, ju mund të kaloni përmes trajnimit nga një agjent i ulët në një agjent sekret i nivelit të lartë. Ju mund të konkurroni me miqtë në arritjen e sfidave, identifikimin e vendeve dhe gjuhëve dhe përfundimin e kuizeve. Sfidat shkojnë nga më të lehtat, si p.sh., “numëro nga 1-10 në 3 gjuhë të ndryshme brenda një minute” deri te ato që janë pak më kërkuese, “së bashku me një mik, shkruani fjalët e një kënge/rrep në një gjuhë të huaj.

Aplikacioni i sfidave gjuhësore të agjentit sekret  2022 

Sfidat dhe kuizet e përfshira në këtë aplikacion inkurajojnë nxënësit – agjentët e ardhshëm ndërkombëtarë – të përfitojnë nga mundësitë e shumta të disponueshme për të praktikuar ose për të mësuar më shumë rreth një gjuhe përtej kontekstit të klasës. Duke kaluar nëpër një seri nivelesh, ju mund të kaloni përmes trajnimit nga një agjent i ulët në një agjent sekret i nivelit të lartë.
Shiko faqen

Çfarë gjuhë është kjo?

Ne të gjithë njohim këtë situatë: në autobus, në një bar, në rrugë, ne dëgjojmë dy njerëz që bisedojnë në gjuhë të huaj- dhe pyesim veten se çfarë gjuhe është kjo. Le të praktikohemi pak dhe herën tjetër nëse jo ju ndodh, atëherë ju do ta kuptoni me lehtësi.
 
Shiko faqenSfidat Gjuhësore të DEGJ-së

  
51 sfidat që përmban doracaku inkurajojnë nxënësit për të dalë jashtë zonës së tyre të qetësisë dhe të përfitojnë nga mundësitë e shumta të praktikojnë ose mësojnë më shumë rreth gjuhëve, jashtë klasës së tyre  Gjej më shumë

Pyetjet që nuk keni guxuar t'i bëni kurrë për gjuhët

Për Ditën Europiane të Gjuhëve të këtij viti ne kemi prodhuar një seri videoklipesh të shkurtra që fokusohen në "Pyetjet që nuk guxonit t'i bëni kurrë për gjuhët" me ekspertë që mbulojnë një sërë prejardhjesh dhe specializimesh që përgjigjen.
Siç sugjeron titulli, pyetjet janë ato që mund të mos dëshirojmë t'i bëjmë para një auditori, por, në fakt, theksojnë çështje të rëndësishme dhe adresojnë disa keqkuptime të njohura rreth gjuhëve dhe mësimit të gjuhës.
A keni një pyetje që dëshironi t'i bëni një eksperti?

Për të parë titrat në video, ju lutemi aktivizoni këtë veçori duke klikuar në "titrat" në menunë e YouTube poshtë videos. Për të ndryshuar gjuhët, klikoni në timonin e marsheve dhe zgjidhni titrat> 'përkthe automatikisht' dhe zgjidhni gjuhën e dëshiruar (përkthimi ofrohet nga YouTube).

Pyetjet që nuk keni guxuar t'i bëni kurrë për gjuhët

Për Ditën Europiane të Gjuhëve të këtij viti ne kemi prodhuar një seri videoklipesh të shkurtra që fokusohen në "Pyetjet që nuk guxonit t'i bëni kurrë për gjuhët" me ekspertë që mbulojnë një sërë prejardhjesh dhe specializimesh që përgjigjen.

Shiko faqen

Pse të mësoni një gjuhë?

Poll: Pse të mësoni një gjuhë?

Cili nga faktorët e mëposhtëm do t'ju motivonte më shumë për të mësuar një gjuhë të re (zgjidhni maksimumi 3 prej tyre)? Nëse nuk ishte asnjë nga këto - na dërgoni sugjerimet tuaja!

Shiko faqen

Poll: Pse të mësoni një gjuhë?

Cili nga faktorët e mëposhtëm do t'ju motivonte më shumë për të mësuar një gjuhë të re (zgjidhni maksimumi 3 prej tyre)? Nëse nuk ishte asnjë nga këto - na dërgoni sugjerimet tuaja!
 
Other
 

Veprimtaritë më të reja

15/3/2023 -
IT
Centro Socio-Ricreativo Rondò Brenta
3/2/2023 -
GB
Chandlings Prep School
26/9/2023 - 26/9/2023
AT
GTVS Ottakring

Shiko të gjitha ngjarjet

20 ide për Ditën Europiane të Gjuhëve të këtij viti

Shiko faqen

20 ide për Ditën Europiane të Gjuhëve të këtij viti

Struggling to find ideas for an event for this year’s European Day of Languages? It can be challenging to organise events that are fun, inclusive, have an educational element and motivate a large number of people. Below are a few ideas to get your creative thoughts flowing, most of which are based on the principle of “starting small to go big”! 20 ideas for activities that can be carried in celebration of this year's EDL.
 
TË DHËNA PËR 2022 

1475
Veprimtari

45
Shtete

432334
Pjesëmarrës

 

  Më shumë...

Mit apo fakt

1. Gjuha amtare është gjithçka që më duhet.

Mit   Fakt
Kalo

2. Nuk jam dygjuhësor/shumë gjuhësor. Mund të flas vetëm një gjuhë.

Mit   Fakt
Kalo

3. Shumë njerëz në botë përdorin më shumë se një gjuhë.

Mit   Fakt
Kalo

4. Anglishtja është e vetmja gjuhë që kanë nevojë nxënësit.

Mit   Fakt
Kalo

5. Fëmijët mund të bëhen konfuzë nëse mësojnë shumë gjuhë në të njëjtën kohë.

Mit   Fakt
Kalo

6. Unë nuk mund të ndihmoj një fëmijë të mësojë ose të përdorë një gjuhë që nuk e di (mjaftueshëm) vetë.

Mit   Fakt
Kalo

7. Nëse nxënësit nuk e dinë gjuhën e shkollimit, ata do ta mësojnë atë më së miri duke u ekspozuar ndaj saj - dhe duke përdorur vetëm atë gjuhë.

Mit   Fakt
Kalo

8. Përdorimi i vazhdueshëm i gjuhës (ve) të shtëpisë do të ndërhyjë në gjuhët e shkollimit që mësojnë nxënësit.

Mit   Fakt
Kalo

9. Detyra ime është të mësoj X si gjuhë të huaj dhe të mos merrem me gjuhë të tjera në klasën time.

Mit   Fakt


Mjetet gjuhësore TIK të javës

Tumblr (simple microblogging w. media)

A microblogging platform and social networking website. It contains about 250 million blogs. Stories, photos, mp3s, videos can be uploaded easily. Does not have commentary function by default (but you... view details

View all tools
A e dini se …?

Dita Europiane e Gjuhëve  mbështetet dhe koordinohet nga Qendra Europiane e Gjuhëve Moderne e Këshillit të Europës? Këshilli i Evropës është organizata kryesore e kontinentit për të drejtat e njeriut. Në të bëjnë pjesë 46 shtete anëtare, duke përfshirë të gjitha shtetet anëtare të Bashkimit Evropian.


 

NgjarjeShiko faqen

MaterialeShiko faqen

ShkarkimeShiko faqen

Pika kombëtare e kontaktitShiko faqen


Vetëvlerësoni aftësitë tuaja gjuhësore

Mjeti “Vetëvlerësoni aftësitë tuaja gjuhësore” ju ndihmon të vlerësoni nivelin tuaj të aftësisë në gjuhët që njihni në bazë të gjashtë niveleve të referencës të përshkruara në Kuadrin e Përbashkët Europian të Referencës për Gjuhët (KPERGj).

Fillo!