EDL.ECML.AT/EVENTSUGGESTIONS

20 предлози за настани кои вклучуваат социјално дистанцирање

Се мачиш да најдеш идеи за ‘социјално дистанциран’ настан за овогодинешниот Европски ден на јазиците? Во овие несигурни времиња може да биде тешко да се организираат настани кои се воедно безбедни и привлечни за голем број на луѓе. Подолу се дадени неколку идеи кои ќе го поттикнат твоето креативно размислување, повеќето од кои се основаат на принципот “почни од помало да стигнеш до поголемо!”  
20 идеи кои можат да бидат одржани според правилата на социјално дистанцирање:

1. EDL's 20th Anniversary Great Bake-Off

Оваа година, Европскиот ден на јазиците ја слави својата 20-годишнина. Со цел да го споделиме овој посебен момент со сите вас, ве покануваме да учествувате во нашиот предизвик наречен „Големо Печење!“

Дали рецептот за вашиот роденденски десерт ќе биде еден од 20те избрани?

Фокус: цело училиште/активност во училницата

Ресурси: https://edl.ecml.at/Activities/20thAnniversaryGreatBake-Off/tabid/3230/Default.aspx

2. EDL's international happy birthday video

Ние во Европскиот центар за модерни јазици сме возбудени да ја прославиме дваесетгодишнината на Европскиот Ден на Јазиците. Со цел одбележување на овој посебен ден, зошто да не ја искористите шансата и да го додате вашиот глас во посакување на „Среќен роденден!“ на сите можни јазици кои вашите пријатели или колеги ги зборуваат? Предизвикот трае само 20 секунди!

Благодарни сме за вашата помош во создавање на најбогатата повеќејазична роденденска честитка некогаш создадена!

Фокус: одделенска активност

Ресурси: https://edl.ecml.at/Activities/Internationalhappybirthdayvideo/tabid/3231/Default.aspx

3. Language taster workshops

Работилница од 30-60 минути за одредена група да се запознае со јазикот. Во зависност од просторот што го имате на располагање, го одредувате максималниот број учесници.

На пример, работилницата би можела да вклучува

 • некои невообичаени аспекти од јазикот и некои сличности со мајчиниот јазик на учесниците
 • поздрави и клучни изрази, броење од 1-10
 • интересни тривијални факти, „лажни парови“ и познати говорите на јазикот,
 • Ако се работи за внесување на знаковен јазик, може исто така да се вклучи спелување на името со прсти и учење на начини на поздравување со глуви лица
 • Сесиите не мора нужно да бидат модерирани од квалификувани наставници, туку исто така може да се одржуваат од страна на ученици/студенти/колеги од различни јазични потекла кои би ги презентирале своите домашни јазици. Тие се нарекуваат сесии со дегустација – па така, некои примероци од националната кујна може да додадат дополнителен „зачин“ или „сладост“ на настанот.

  Сесиите за вкус може подеднакво да се одржуваат преку интернет користејќи платформи за видео конференции како што се Skype или Zoom, како и настани лице в лице.

  Фокус: организација/цело улилиште/одделенска активност

  Страни со ресурси: https://edl.ecml.at/languagetrivia, https://edl.ecml.at/signlanguage, https://edl.ecml.at/celebrities, an example

  4. Eurovision song/poetry/story-telling contest

  Бидејќи Евровизија не се случи оваа година, зошто да не создадете свој мини натпревар? Се разбира, ова може да се покаже како огромен потфат, затоа прво определете во кој размер би сакале да се одржи (на пример, во рамките на едно одделение со неколку тимови/групи, или вклучување на неколку одделенија, или можеби вклучување на целото училиште). Зошто да не формирате организациски комитет за да помогне да се подготви настанот? Исто така, имајте на ум дека не секој може да пее како Селин Дион или Андреа Бочели. Можеби сакате да го проширите натпреварот да постои и конкурс за песна или поезија, што ќе го направи поинклузивно - ова исто така ќе ви ги спаси ушите! На крајот на краиштата, најважен е јазикот - дали „изведувачите“ можат да користат странски јазик и сепак да звучат импресивно. Претставите можат да бидат во живо (ако се припази на социјалното дистанцирање - види – погледниhere како еден професионален пример) или снимени. Ако сакате да имате жесток натпревар, тогаш, секако, би ви било потребно да имате систем на гласање и можеби судии, исто како на вистинската евровизија!

  Фокус:цело училиште/одделенска настава

  Страни со ресурси: Youtube, Spotify etc.

  Инспирација: see Junior Eurovision: a minority language view

  5. Missing traveling? Make a map of the places you want to visit and learn the most useful expressions in the language of your dream travel destination.

  Ова може да се направи како индивидуални проекти или во тимови. Ако секој сака да избере иста земја (што може да да се случи!), можете по случаен избор да избирате земја за секој тим/ ученик со извлекување ждрепка или со користење на онлајн алатка како Wheeldecide.

  Можете да направите листа на елементи што секој постер треба да ги содржи - како што се: причини зошто да одите таму; знаменитости за посета; работи што треба да се направат; кој јазик/јазици се зборува/ат таму и што ги прави уникатни; како и кои изрази би биле важни за празникот.

  Фокус: одделенска настава

  Ресурси: Discover the world through languages poster, https://edl.ecml.at/languagetrivia, https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/museums-with-virtual-tours

  6. Set up your own treasure/scavenger hunt

  Можете да го направите ова на „традиционален начин“ со серија ставки (или задачи што треба да се извршат на различни локации) што се наоѓаат на различни локации или да користите апликација како што е Actionbound. Учесниците потоа имаат 10-15 задачи што треба да ги извршат во одредена временска рамка. Овие можат да бидат прашања со „повеќекратен избор“ или „отворени“ (како што се „запишете 10 јадења со потекло од други земји и со странски имиња што се достапни во одредена област на градот“, или (релевантни само за Грац!) „пронајдете барем две патеки што водат низ градскиот парк именувани по градовите во други земји“ (Pecs Allee, Dubrovnik-Allee или Coventry Promenade е одговорот во случај да ве интересира!). За секое прашање што треба да се одговори или ставка што треба да биде пронајдена може да додели одреден број поени за да се направи активноста да има натпреварувачки дух. Играта може да се спроведе во мали групи од по 3-4 или индивидуално. Ако го водите настанот како натпревар - со цел да додадете дополнителен поттик, најверојатно, ќе треба да размислите за соодветна награда!

  Фокус: одделенска активност

  Ресурси: https://edl.ecml.at/quiz(inspiration for questions to run as a virtual treasure hunt), Actionbound, ICT inventory of OERs

  7. EDL secret agent’s language challenges

  Тука имате 51 предизвик ок кои може да изберете, кои можат да се извршат во договорен временски период - така што има многу избор на активности за преземање! Ако имате само кратко време на располагање, можете дури и да му дозволите на ‘тркалото на среќата’ да одлучи кој предизвик ќе го преземете. Ако одлучите да го преземете 51 -от предизвик, поканети сте да креирате краток видео клип, базиран или на еден од постоечките предизвици или на некој ваш сопствен пронајдок, и да го поставете го на веб-страницата на EDL.

  Некои идеи за овој финален предизвик кои се особено релевантни за моменталната состојба се:

 • “Покажете како го готвите вашиот омилен национален рецепт”
 • “Препорачајте филм од вашата земја на странски јазик”
 • “Создадете земја што би сакале да ја посетите во вашиот дом”
 • “Снимите едно-минутна вежба на јазикот што го учите”
 • Ќе има мала награда за најдобрите 10 видео клипови!

  Можете да го користите Прирачникот за јазични предизвици (достапен на 25+ јазици) за да ги извршите предизвиците или новата верзија на апликација (моментално на 15+ јазици). Не заборавајте да се наградите со сертификат ако завршите 10 или повеќе предизвици!

  Ресурси: https://edl.ecml.at/languagechallenge

  8. Language fair

  This can be as small- or large-scale as you wish. You would only need to divide the students into groups and have each of them represent a country. If everyone wants to choose the same country (which tends to happen) you can randomly select a country for each team by drawing lots or using an online tool like Wheel Decide.

  The goal would be for them to organize an activity for the fair around the country’s language. Some examples could be cooking a traditional recipe, learning a typical dance or a song, or even do a sketch using a foreign language. To make sure you respect social distancing, the fair could be organized in a large space or even outdoors.

  The objective of the language fair would be to encourage students to discover the world around them and show them that there is more than one way to learn a new language.

  Focus: whole school/classroom activity

  Resources: Wheel decide link

  For inspiration: https://languagesconnect.ie/thinklanguages/

  9. Language contest

  Students love it when a class breaks away from the routine, so why not organize a language contest? This would be an activity for the whole class to participate in, where students could either play as a group or as individuals.

  When looking for inspiration, our EDL language challenges are a great resource to use for this event. Both the handbook and the app versions include a wide range of activities where students can put their language skills to the test. Examples of our challenges include listening to a radio station in a foreign language, using a recipe in a foreign language or finding out how many different languages are being spoken in a particular class/school/organization.

  The aim of this activity is to encourage learners to go a little outside their comfort zone and take advantage of the plentiful opportunities available to practice or learn more about a language beyond a specific classroom context.

  Focus: school/classroom/out of school activity

  Resources: EDL language challenges

  10. International online tandem

  Доста ефективен начин за учење на јазик е преку тандем, т.е. вежбање со мајчин говорител. Сепак, поради пандемијата, среќавањето на нови луѓе или учество во програми за размена не е возможно. За да се осигураш дека твоите ученици нема да ја испуштат можноста на учење на јазик заедно со мајчин говорител, зошто да не организираш интернационален онлајн тандем?

  Ова е активност што бара одредена организација. За да се олесни организацијата, твоето училиште може да ја разгледа можноста за придружување на е-Збратимување платформата на Европската комисија. Е-Збратимување промовира училишна соработка во Европа преку употребата на информациски и комуникациски технологии (ICT). Ова им овозможува на наставниците да бараат други регистрирани е-Пријатели и училишта, да се поврзат со нив и да соработуваат во вршењето на разни активности.

  Со придружување на оваа платформа, твоето училиште може лесно да дојде во контакт со странско училиште на е-Твининг платформата и да го организира интернационалниот онлајн тандем. Секако, овој настан може да биде организиран не само еднаш, туку толку пати колку што е пожелно, и со различни јазични комбинации кои им овозможуваат на учениците од другите странски училишта да учествуваат. Целта е да се створат интернационални пријателства и учениците да ги извежбаат своите јазични вештини колку што е можно повеќе.

  Фокус: цело училиште/училница

  Ресурси: https://www.etwinning.net/en/pub/index.htm

  За инспирација: example of an eTwinning event

  11. Board games day

  Организирај „ден на игри на табла“ со твоите ученици со цел да им покажеш колку забавно може да биде учењето на јазици! Учениците може да бидат поделени во групи и да ротираат од игра во игра. За додатна мотивација, можеш да ги поделиш учениците во групи и сите групи да ја играат истата игра за да се види кој ќе победи. Со тоа што оваа игра ќе ја одржиш на ниво на едно одделение, бројот на учесници че биде ограничен и играта ќе биде во склоп на мерките на социјално дистанцирање.

  Идејата позади оваа активност е за учениците да го вежбаат јазикот кој го учат, но на забавен начин, па така, нема ни да забележат дека всушност учат!

  Фокус: одделенска активност

  Ресурси: https://www.spanishplayground.net/spanish-board-games/ https://www.ef.com/wwen/blog/teacherzone/try-these-classic-board-games-in-class/(these are just some board game ideas that can easily be adapted to any other languages)

  12. EDL shirt contest

  Секоја година, Европскиот центар за модерни јазици организира натпревар по дизајн на мајци по повод Европскиот ден на јазиците. Еве прилика да ги охрабрете вашите ученици да учествуваат!

  За да учествуваат, учениците треба да направат дизајн/слика на што ги исполнува критериумите наведени на нашата страна и да го прикачат на нашата платформа:https://edl.ecml.at/Activities/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/language/en-GB/Default.aspx

  Победникот не само што ќе може да го види својот дизајн прикажан на сите наши мајци, но тој таа исто така ќе биде прикажан а на нашата веб страна! Време е да створиш нови идеи!

  Focus: whole school/classroom activity

  Ресурси: https://edl.ecml.at/Participate/T-shirts/tabid/3146/language/en-GB/Default.aspx (овде можеш да ја погледнеш нашата продавница за мајци и да прочиташ повеќе за претходните победници и нивните дизајни!)

  13. Foreign cinema festival

  Одличен начин за твоите ученици да ги подобрат вештините на слушање е гледање филмови на странски јазик. Па зошто да не организираш интернационален филмски фестивал? Ова можеш да го направиш на ниво на одделение или цело училиште, во зависност од просторот кој го имаш на располагање и секако, земајќи го во обзир социјалното дистанцирање. Исто така, фестивалот може да трае толку дена колку што би сакале! Можеби нема да е Канси или Венециски фестивал но сигурно можеш да најдеш интересно име за него!

  Можеш да избереш филмови од различни земји и на различни јазици. Секако, во зависност од нивото на знаење на учениците, можеби ќе мора да користиш верзии со превод на филмот. Овој фестивал ќе им помогне на учениците да ги подобрат своите вештини и без тие самите да се свесни за тоа! Исто така ќе поттикне интерес за другите јазици и култури.

  Исто така можеш да дознаеш повеќе за Еур-слики, фондот за поддршка на Советот на Европа кој промовира независни филмови на европско ниво. Многу од филмовите кои се поддржани од фонот се светски познати и имаат добиено награди на големи филмски фестивали.

  Фокус: цело училиште/одделенска активност

  Ресурси:: https://www.coe.int/en/web/eurimages/eurimages-prize-list https://www.commonsensemedia.org/lists/best-international-films-for-kids ,
  https://thelearningadventure.com/2020/04/language-films-students/,
  https://www.negrabohemian.com/blog/2019/4/2/20-foreign-movies-to-watch-with-kids (some film ideas for language teachers)

  14. Start an online book club

  Друг лесен и забавен начин да ги натераш учениците да ги подобрат своите вештини на читање и вокабуларот на странски јазици е да започнете книжевен клуб. Овој тип на активност не само што ги охрабрува учениците да читаат, туку исто така ги развива нивните јазични вештини, како и правописот. Згора на тоа, оваа активност би можела да се изврши со различни групи на ученици без разлика на нивната возраст.

  За да се најде успешен книжевен клуб, треба да ги земеш во обзир интересите на улениците при бирање на книгите со цел тие да се чувствуваат мотивирани и да сакаат да се вклучат во актинвноста. Исто така треба да се осигураш дека книгите се соодветни за нивото на знаење на странскиот јазик на учениците. Со оглед на тоа што оваа активност во целост би се одвивала онлајн, нема да има никаков проблем со социјално дистанцирање!

  Во линковите подолу можеш да најдеш многу совети за нешта кои треба да се земат во обзир при основањето на книжевен клуб со твоите ученици

  Фокус: одделенска активност

  Ресурси: https://bookclubz.com/, https://www.julianmarquina.es/lea-lectura-abierta-plataforma-web-para-la-creacion-de-clubes-de-lectura-digitales/
  For inspiration: https://www.teachhub.com/classroom-activities/2020/08/how-to-create-a-virtual-book-club-for-your-students/, https://globalgraduates.com/articles/books-to-read-when-youre-learning-a-language#00a35aab451b5d97dd43f7b8c586ea52, https://eligeeducar.cl/ideas-para-el-aula/un-club-de-lectura-para-adolescentes-cronica-de-una-odisea-virtual/

  15. Geoguessr challenge

  Зар постои подобар начин да ги охрабриш твоите ученици да вежбаат странски јазик отколку со предизвик? GeoGuessr е онлајн игра на откривање која го пушта играчот во серија на случајни локации околу светот и ги предизвикува да дознаат каде се! За да успеат во тоа, играчите се приморани да обратат внимание на нивното опкружување.

  За среќа, една од најдобрите траги кои можеш да ги добиеш кога играш Geoguessr е поврзана со јазикот. Учениците ќе наидат на секкви знаци, реклами ис лично додека трае играта. Препознавањето на азбуките и јазиците и каде тие се зборуваат ќе им помогне да дознаат во која земја и град/област се наоѓаат. На картата тие ќе треба да го изберат местото каде што мислат дека се наоѓаат и колку поблиску ќе дојдат до локацијара која е избрана од Geoguessr, толку повеќе поени ќе добијат.

  Освен тоа, постојат и различни режими на игра. Во некои, твоите студенти ќе имаат временско ограничување за да ја дознаат нивната локација. Во други режими, можеш да избереш дали сакаш твоите студенти да играат низ целиот свет или дали сакаш Geoguessr да ги смести во одредена земја или област за да се фокусираат на одреден јазик или култура. Забавно време е загарантирано!

  Фокус: одделенска активност

  Resources: https://www.geoguessr.com/, https://www.geoguessr.com/education
  For inspiration: https://srtaspanish.com/2018/05/04/geoguessr-lets-explore-the-world/

  16. Organise a ‘special edition’ newspaper for the Day of Languages

  ...за едно одделение или за целото училиште/институција. Ова може да биде во мали или големи размери.

  За почеток, сепак, ќе ви треба уреднички тим, новинари и фотограф за да развиете своја сопствена јазична трибина или Herald, Bugle или Times, или кој и да е наслов што сакате да го дадете на вашиот весник, за да се објави на 26 септември!

  Што може да има во него? Како и обичен весник, може да содржи различни интересни карактеристики и написи: едиторијал, интервјуа - можеби со директорот на училиштето на тема зошто јазиците се важни, со учениците кои се заинтересирани за одреден јазик, со наставниците за тоа што е она што ги привлекло кон јазикот што го учат и/или со сите полиглоти до кои имате пристап. Потоа, може да ги потенцирате ресурсите што се лесно достапни во вашето училиште/институција и во вашиот локалитет; правејќи некои истражувања за некои од местата во вашиот град чии имиња потекнуваат од други јазици и зошто. Откријте неколку интересни факти за јазиците со „Дали знаете дел?“ игра или вклучете ги текстовите од некоја популарна песна на странски јазик (можеби со превод). Можете дури и да развиете крстозбор или квиз за јазици. Речиси секој весник има и спортски дел и/или колона за озборувања, дел за славните или пак можеби постојат славни лица во вашата област кои имаат различно јазично потекло?

  Секако, ако сакате да го зголемите предизвикот, зошто да не направите и двојазична верзија?

  Фокус: цело училиште/одделенска активност

  Ресурси: https://edl.ecml.at/downloads, an example

  17. Learn how to say "Hello" in several languages

  Pupils work in small groups to create posters containing a greeting such as “Hello” or “How are you?” in several different languages. The pupils presenting the posters and/or uttering the greeting are recorded on video (for example using a mobile phone). The clips can be combined into a single video - presenting the results of the activity, or a competition can be organised to see in how many languages the pupils can make the greeting within a limited time period (for example one minute).

  The aim is to teach pupils about language diversity and further motivate them to study foreign languages.

  Focus: classroom activity

  Resource pages: https://edl.ecml.at/downloads, an example  Cartoons © Benoît CLIQUET
  Please define Settings first