en  fr  cs  de  et  el  es  ga  hr  it  pl  ro  sq  sk  sl  sv  nn  sr  bs  lt  mk  lb  nl  hy  pt  tr  da  bg  fi  hu  ka  lv  eu  ca  ru  gl

Прославете го Европскиот Ден на Јазиците со нас!

На иницијатива на Советот на Европа, Стразбур, Европскиот ден на јазиците се прославува секоја година од 2001 година на 26 септември.

По повод на Денот, голем број на настани се организираат низ Европа: активности за и со децата, телевизиски и радио програми, јазични настави и конференции. Националните власти и други разни партнери имаат одврзани раце за организацијата на активностите. За да се координираат активностите организирани на национално ниво, Советот на Европа бара од земјите учеснички да номинираат Национални претставници за тој ден. 

Participate in the OFFICIAL 2018 T-SHIRT CONTEST  ! view details

Order your 2017 European day of Languages T-SHIRT  ! view details

Низ цела Европа, 800 милиони Европејци застапени во 47 земји-членки на Советот на Европа се охрабрени да учат повеќе јазици, на било која возраст, во и надвор од училиштaтa. Убедени дека јазичната разноликост е алатка за постигнување на поголемо меѓукултурно разбирање и клучен елемент во богатото културно наследство на нашиот континент, Советот на Европа промовира плурилингуализам во цела Европа.

          Дена до ЕДЈ           2017


За ЕДЈ

Што е Европскиот Ден на Јазиците?
• Зошто Европскиот ден на јазиците?

Учествувај

Кој може да учествува?
Како да учествувате?

Факти и Забава


Прикажи повеќе...

Настани


Прикажи повеќе...

Професори

Материјали за користење за денот.
Прикажи
повеќе...

Само-проценете ги вашите јазични способности

Прикажи повеќе...

Јазични занимливости

Прикажи повеќе...

Јазичен Квиз


Прикажи повеќе...

 

Игра на знаковен јазик

Прикажи повеќе...

EDL 2016EDL web page by the European Commission
in all languages of the EU


Newest Events

pl 26/9/2017 - 30/9/2017
Language Day: The main University building, ul. Strzegomska 55, Wroclaw, Poland
ca 26/9/2017 - 29/9/2017
Celebration: St. Aidan CS
sk 25/9/2017 - 15/10/2017
Other activity: Slovakia and online
gb 25/9/2017 - 29/9/2017
Celebration: Larbert High School
de 20/9/2017 - 27/9/2017
Show/Theatre: Various / touring Theatre Company